Proizvedeno prvo evropsko pivo od cvrčaka

Bez autora
Feb 23 2023

Manje od mesec dana pošto je Evropska komisija (EK) dala zeleno svetlo za upotrebu brašna od kućnih cvrčaka u proizvodima za ishranu ljudi, objavljena je informacija da je već napravljeno i prvo pivo, čiji je jedan od sastojaka ovaj insekt.

Na tržište proizvođači mogu da plasiraju na stotine prehrambenih proizvoda od insekata, koji su do sada bili namenjeni isključivo za ishranu kućnih ljubimaca, ali ne i ljudi i domaćih životinja. Na toj listi su i hleb, peciva, konditorski proizvodi, supe, sosovi, grickalice…

Evropski mediji podsećaju da je uredba doneta na osnovu naučnog mišljenja Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA). Stav stručnjaka jeste da se u uzgoju insekata proizvede stotinak puta manje emisije štetnih gasova nego kod uzgoja stoke za istu količinu hrane, piše portal „Agroklub”. Takav prah (brašno) ima i visok sadržaj proteina, izveštava „Agronotis” i 60 do 70 odsto masnih kiselina i minerala.

Kako se navodi, prvo pivo od cvrčaka napravljeno je u Hrvatskoj. Fabrike buba, koje se nalaze na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, postoje još od 2015, a oni su se, prema izjavi vlasnika, odlučili za nešto čega nema na otvorenom tržištu kako bi mogli da budu konkurentni. Tako su napravili – prvo evropsko, odnosno hrvatsko pivo od cvrčaka. Sada imaju i svetlo pivo koje karakteriše, kako kaže, odlična pena. Objasnio je i da proizvodi na bazi brašna od ovog insekta, posebno oni slatki, ne trpe previše ovog sastojka, tako da u pivo ide samo pet posto tog brašna.

On je rekao i da je uzgoj cvrčaka izuzetno zahtevan, tako da su morali da razvijaju i hranu za njih kako bi imali ujednačene komponente, od kojih su neki poslovna tajna. Inače, Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija FAO ranije je saopštila da je uzgoj insekata održiva alternativa uzgajanju životinja u proizvodnji hrane za ljude. Njihova prednost je što se mogu uzgajati na malom prostoru, na organskim proizvodima i svojevrsnom otpadu koji se tako recikliraju. Troše male količine vode i emituju manje gasova staklene bašte. Još jedna prednost je što ne predstavljaju rizik za prenošenje zoonoza, bolesti koje se prenose sa životinja na ljude. I pored toga, više od polovine evropskih potrošača koji su anketirani izjasnilo se da ne žele u svom jelovniku insekte. Već sada mnoge potrošačke organizacije insistiraju na tome da takva hrana bude jasno obeležena. Stručnjaci su, međutim, objasnili da je uzgoj cvrčaka skup, kao i sastojak koji je dozvoljen za upotrebu i da je zbog toga veliko pitanje kada će se ovakvi proizvodi masovnije naći u prodaji.

Izgleda da je to mnogo ranije nego što se moglo očekivati. Posle proizvođača piva, nezvanično se pominje kako je moguće da će pekarska industrija prva isprobati ovu novotariju jer su istraživanja pokazala da se pecivo s brašnom od cvrčaka brzo „rumeni” i izgleda baš onako kako potrošači žele.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik